styczna
iqual: Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=3/x4+x2−75 .Wyznacz równanie stycznej do
wykresu funkcji f poprowadzonej w punkcie P=(−3,1/5)
23 gru 18:29
iqual: up
23 gru 18:42
iqual: 7 up
23 gru 18:52
Janek191:
| | 3 | |
Czy f(x) = |
| ? |
| | x4 + x2 − 75 | |
23 gru 18:57
Janek191:
f '(x) = U{− 3*( 4 x3 +2 x}}{(x4 + x2 − 75)2}
23 gru 18:59
iqual: tak chodzi mi o odpowiedz czy to bedzie styczna g(x)=114/75x+357/75
23 gru 19:00
23 gru 19:04
iqual: Dziękuje bardzo
23 gru 19:05
iqual: Wykaż, że jeśli liczby a i b są dodatnie to a2/b2+b2/a2+3(a/b+b/a)≥8
doszłam do takiej postaci
a5b5(a+b)+3a4b4(a2+b2−8a3b3≥0 i czy to juz wynika ze a,b>0 czy jeszcze
trzeba to jakos rozłożyć?
23 gru 19:11
Adamm: a/b+b/a≥2
dla dodatnich a, b
spróbuj wykazać tą nierówność
dalej
L=(a/b+b/a)2+3(a/b+b/a)−2≥4+3*2−2=8
23 gru 19:16
jc:
a/b + b/a ≥2
a2/b2 + b2/a2 ≥ 2
Pierwsze mnożymy przez 3 i dodajemy.
23 gru 19:21
iqual: dzieki juz wiem jak
23 gru 19:29
iqual: czekaj tylko dlaczego takie założenie ,że a/b+b/a≥2 a nie np 8 ,zeby w obliczeniach wyszlo ?
23 gru 19:46
iqual: up
23 gru 19:51
iqual: seven up
23 gru 20:21
iteRacj@:
(a−b)
2≥0
a
2−2ab+b
2≥0
a
2+b
2≥2ab /:ab
i dalej już wiesz...
23 gru 20:40
iqual: dzieki
23 gru 21:16