Wyznacz pozostałe pierwiastki wielomianu
Loradno: Liczby 1−√5 i 1+√5 są pierwiastkami wielomianu w(x) = 3x4−2x3−21x2−14x+4. Wyznacz jego
pozostałe pierwiastki.
23 gru 16:48
Jerzy:
Skoro tak, to musi być podzielny przez: ( 1 −√5)(1 + √5) = 1 − 5 = − 4
23 gru 16:54
Mila:
3x4−2x3−21x2−14x+4=0
W(x) jest podzielny przez : (x−(1−√5)) oraz (x−(1+√5) )⇔
jest podzielny przez (x−1+√5)*(x−1−√5)=x2−2x−4)
Podziel w(x) przez x2−2x−4
i dokończ .
23 gru 17:00
Jerzy:

Wesolych Świąt
Milu
23 gru 17:02
Mila:
Witaj
Jerzy, dziękuję za życzenia i Tobie również ja życzę radosnych świąt
oraz Nowego Roku bez zmartwień,
bez chorób, pełnego dobrej energii i wewnętrznego spokoju.
23 gru 17:30
iteRacj@:

dołączam jak najlepsze życzenia świąteczne!
23 gru 17:59
Mila:
Piękna dekoracja. Przesyłam piękne życzenia
23 gru 18:01
iteRacj@:
dziękuję!
23 gru 18:12
Mariusz:
Jerzy nie uwzględniłeś sumy
Mając sumę i iloczyn można z wzorów Vieta napisać trójmian
Pierwiastki tego wielomianu można znaleźć nawet bez znajomości dwóch z nich
3x
4−2x
3−21x
2−14x+4=0
9x
4−6x
3−63x
2−42x+12=0
(9x
4−6x
3)−(63x
2+42x−12)=0
(9x
4−6x
3+x
2)−(64x
2+42x−12)=0
(3x
2−x)
2−(64x
2+42x−12)=0
| | y | | y2 | |
(3x2−x+ |
| )2−((3y+64)x2+(−y+42)x+ |
| −12)=0 |
| | 2 | | 4 | |
Δ=0
| | y2 | |
4( |
| −12)(3y+64)−(−y+42)2=0 |
| | 4 | |
(y
2−48)(3y+64)−(−y+42)
2=0
3y
3+64y
2−144y−3072−y
2+84y−1764=0
3y
3+63y
2−60y−4836=0
y
3+21y
2−20y−1612=0
y=−13
−2197+3549+260−1612=0
−3809+3809=0
0=0
Tutaj było trochę zgaduj zgaduli ale po usunięciu wyrazu z y
2
równanie trzeciego stopnia można było rozwiązywać analogicznie
| | y | | y2 | |
(3x2−x+ |
| )2−((3y+64)x2+(−y+42)x+ |
| −12)=0 |
| | 2 | | 4 | |
y=−13
| | 13 | | 121 | |
(3x2−x− |
| )2−(25x2+55x+ |
| )=0 |
| | 2 | | 4 | |
| | 13 | | 11 | |
(3x2−x− |
| )2−(5x+ |
| )2=0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 13 | | 11 | | 13 | | 11 | |
((3x2−x− |
| )−(5x+ |
| ))((3x2−x− |
| )+(5x+ |
| ))=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
(3x
2−6x−12)(3x
2+4x−1)=0
(x
2−2x−4)(3x
2+4x−1)=0
23 gru 18:42