zad
lpom: Dany jest trójmian kwadratowy f x ( )= − ( ) m xm x 1 1 2 − − ( ) + − 2 3 m . Wyznacz wzór
funkcji
g m( ), która każdej wartości parametru m przyporządkowuje liczbę miejsc zerowych funkcji f.
Narysuj wykres funkcji g.
23 gru 16:19
lpom: Dany jest trójmian kwadratowy f(x)=(m−1)x2−(m−1)x+2m−3. Wyznacz wzór funkcji
g m( ), która każdej wartości parametru m przyporządkowuje liczbę miejsc zerowych funkcji f.
Narysuj wykres funkcji g.
23 gru 16:20
Jerzy:
To bełkot.
23 gru 16:20
lpom: g(m)
23 gru 16:21
lpom: Dany jest trójmian kwadratowy f(x)=(m−1)x2−(m−1)x+2m−3. Wyznacz wzór funkcji
g(m), która każdej wartości parametru m przyporządkowuje liczbę miejsc zerowych funkcji f.
Narysuj wykres funkcji g.
23 gru 16:21
Jerzy:
Liczysz wyróżnik i analizujesz jego znak.
Osobno sprawdź, co się dzieje dla:m = 1
23 gru 16:22
lpom: Δ>0 m1=11/7 i m2=8/7
m∊(8/7;11/7)
dla m=1 2m−3=0 m=3/2
23 gru 16:26
Jerzy:
To jest chaos.
Dla m = 1 , mamy: −1 = 0 , czyli sprzeczność ( brak rozwiązań )
23 gru 16:33
lpom: nie rozumiem
analizowac znak wyrozniku to podac Δ>0 badz Δ<0 lub Δ=0 tak/



?
23 gru 16:37
Jerzy:
Tak i wyciągać wnioski.
23 gru 16:38
lpom: ok bede wiedziec na przyszłosc
23 gru 16:54
lpom: to jaki bedzie wzor g(m) ?
23 gru 16:56
lpom: ?
23 gru 17:12
Jerzy:
Funkcja g(m) przyjmuje tylko trzy wartości: 0 lub 1 lub 2 . Kiedy jaką ?
23 gru 17:14
Mila:

1)m−1=0
f(x)=2m−3=2−3=−1 funkcja stała brak miejsc zerowych
g(1)=0
2) m≠1
Δ=−7m
2+18m−11
m≠1 i Δ=0⇔jedno miejsce zerowe
3) Δ>0 dwa różne rozwiązania
4)
| | 11 | |
m≤1 lub m> |
| ) brak miejsc zerowych |
| | 7 | |
g(m)=0
23 gru 17:26
lpom: i to koniec ? g(m)=0 ?
23 gru 17:45
Mila:
I to już koniec. Tylko wypisać ładnie odpowiedź, bez obliczeń.
g(m)=0 dla m=...
g(m)=1 dla m=..
g(m)=2 dla m=...
23 gru 18:04
lpom: dziękuje juz rozumiem
23 gru 18:23