zapis funkcji
asdf: jak zapisac inaczej: f: x→xarctgx + x1/x
musze wyznaczyc asymptoty..
23 gru 16:14
asdf: mialo byc xarctgx + 21/x
jak sie za to zabrac?
23 gru 16:19
Basia:
asymptot poziomych nie będzie bo
| | π | |
limx→+∞f(x) = +∞* |
| +20 =+∞ |
| | 2 | |
| | π | |
limx→−∞f(x) = −∞*(− |
| )+20 =+∞ |
| | 2 | |
lim
x→0+f(x)=0*0+(+
∞)=+
∞
lim
x→0f(x)=0*0+0 =0
masz asymptotę pionową prawostronną i jest to prosta x=1
| | f(x) | | 21/x | |
limx→+∞ |
| = limx→+∞ arctgx + limx→+∞ |
| = |
| | x | | x | |
| | π | |
limx→+∞[f(x)−ax] = limx→+∞ [ xarctgx+21/x− |
| x} = |
| | 2 | |
2
0 + lim
x→+∞ x(arctgx −
π2) = //1+ symbol nieoznaczony +
∞*0
| | arctgx − π2 | |
= 1+limx→+∞ |
| = //reguła de l'Hospitala |
| | 1x | |
| | x2 | |
1 + limx→+∞(− |
| ) = 1−1=0 |
| | 1+x2 | |
masz asymptotę ukośną prawostronną y=
π2x
przy x→−
∞ zrób tak samo
25 gru 04:40