pochodne
wera: Hej
Jak obliczyć pochodną:
(x + 2)e
−2xsin3x
Mam tu iloczyn, ale aż trzech funkcji
I jak zrobić takie zadanie:
Wyznacz wartość parametrów a i b, dla których funkcja jest ciągła i różniczkowalna
| | ⎧ | 2x2 − ax dla x < 1 | |
| f(x) = | ⎩ | √x + bx dla x ≥ 1 |
|
23 gru 13:49
Jerzy:
Najpierw pochodna jednego iloczynu, a potem pochodna iloczynu pochodnei i drugiej funkcji.
23 gru 13:58
Jerzy:
Funkcja musi posiadać granicę w punkcie: x = 1
23 gru 13:59
wera: To pierwsze mi nie wychodzi
23 gru 14:47
Jerzy:
Rozbij tak:
f(x) = x*e−2x*sin3x + 2*e−2xsin3x
23 gru 15:16
Dziadek Mróz:
y = (x+2)*e−2x*sin(3x)
y = uvw u = x+2 v = ez z = −2x w = sin(k) k = 3x
y' = [uvw]' = [u]'vw + u[v]'w + uv[w]' = (1)
u' = [x+2]' = 1
v' = [ez]' = ez*[z]' = (2)
z' = [−2x]' = −2
w' = [sin(k)]' = cos(k)*[k]' = (3)
k' = [3x] = 3
(3) = 3cos(3x)
(2) = −2e−2x
(1) = e−2xsin(3x) − 2(x+2)e−2xsin(3x) + 3(x+2)e−2xcos(3x) =
= e−2xsin(3x)(1 − 2(x+2) + 3(x+2)cot(3x))
23 gru 19:45