matematykaszkolna.pl
algebra baza Leszek: Algebra liniowa, pytania odnosnie definicji. Baza Mamy 4 wektory w R5, okazuje sie ze 3 z nich sa niezalezne, i w rozwiazaniu jest ze te 3 niezalezne formuja baze w R3, nie zrozumiale jest dla mnie to ze te wektory sa przeciez w R5 wiec jak moga formowac baze w R3 (jak przedstawic wektory 5 wymiarowe w 3 wymiarach) ? Myslalem ze zeby formowac baze musimy miec dokladnie taka sama ilosc wektorow ile przestrzeni, wytlumaczy ktos?
23 gru 13:09
jc: Jak dosłownie brzmiała treść zadania? 3 liniowo niezależne wektory z R5 rozpinają 3 wymiarową podprzestrzeń R5 izomorficzną z R3.
23 gru 13:21
Leszek: https://www.youtube.com/watch?v=AqXOYgpbMBM o ten film mi chodzilo, mógłbyś to rozwinąć? jak by to graficznie wyglądało? bo nie potrafie wyobrazić sobie wektorów w R5 rozpinająch inny wymiar niż R5 do tego niższy (R3), więc pytanie czy wektory w Rm mogą rozpinać Rn gdzie m>n jeśli liczba wektorów jest równa n? jesli tak jak to uzasadnic? z gory dziekuje
23 gru 15:15
Adamm: a potrafisz sobie wyobrazić 2 wektory na płaszczyźnie rozpinające jakąś prostą? tutaj jest tak samo i dlatego jc napisał izomorficzne, bo nie każda prosta jest taka sama nawet jeśli utożsamiać punkt (x, 0) z punktem x, to nadal istnieją inne takie podprzestrzenie
23 gru 15:21
Adamm: poza tym, dla wymiaru ≥4 "graficzna intuicja" jest raczej zbędna no bo jak sobie wyobrazić 4 wymiar? to trzeba być chyba lekko chorym na głowe
23 gru 15:23
Leszek: zrozumiałem o co chodzi i właśnie wszedłem żeby napisać ale mnie ubiegłeś faktycznie jeśli mamy np. 3 niezależne wektory w R3 to 2 z nich rozpinają płaszczyznę a jeden rusza tą płaszczyzną na boki powodując to że rozpinają R3, ale skoro tamte dwa rozpinają płaszczyznę to znaczy że rozpinają R2 więc jeśli mamy n wektorów w Rm gdzie m>n to zawsze te wektory rozpinają n teraz ma sens, dziękuje bardzo i faktycznie bezsensowe pytanie zadałem z tym wyobrażeniem graficznym warto wszystko przekładać na 2 i 3 wymiar żeby łatwiej można było zrozumieć
23 gru 15:36
jc: Niekoniecznie. 5 wektorów z R3: (1,2,4), (2,4,8), (4,8,16), (8,16,32), (16,32,64), rozpina tylko prostą.
23 gru 16:09