Wyznacz granice ciągu o wyrazie ogólnym. Proszę o pomoc
MARIOLA:
23 gru 12:41
Jerzy:
Na pewno taki mianownik ?
23 gru 13:23
MARIOLA: 4*5n+4
23 gru 13:36
Jerzy:
Ano właśnie
| | 10*5n − (3/5)*5n + 1 | |
... = lim |
| |
| | 4*5n + 4 | |
i teraz podziel licznik i mianownik przez : 5
n
23 gru 13:38
MARIOLA: chwile mi to zajmie
23 gru 13:40
Jerzy:
To się robi w pamięci
23 gru 13:41
MARIOLA: a można wyłączyć przed nawias 5 n
23 gru 13:41
Jerzy:
Oczywiście, to na to samo wychodzi.
23 gru 13:42
23 gru 13:45
MARIOLA: tak mi wyszło
23 gru 13:45
Jerzy:
No i dobrze, ale policz do końca.
23 gru 13:46
MARIOLA: 47/20 =0
23 gru 13:48
MARIOLA: wynik jest 47/20 bez tego O ?
23 gru 13:52
Jerzy:
23 gru 13:55
MARIOLA: Dzięki a jeszcze kilka mam zadań np to tego nawet nie wiem jak ruszyć
oblicz granice funkcji w punkcie
lim X−>0+ x+√2X/x−√2x
23 gru 14:00
23 gru 14:10
jc: Czy x=X? Jeśli tak, to masz x−√2−x√2 →−√2.
23 gru 14:11
MARIOLA: Ten drugi
23 gru 14:14
MARIOLA: Proszę jak ktoś moze rozpisać mi to krok po kroku całe zadanie.
23 gru 14:17
Janek191:
Podziel licznik i mianownik przez √x.
23 gru 14:18
Janek191:
więc
| | 0 + √2 | |
lim f(x) = |
| = − 1 |
| | 0 − √2 | |
x→0
+
23 gru 14:20
MARIOLA: Janek192 proszę rozpisz mi krok po kroku to zadanie. Od początku do końca.,
23 gru 14:25
Janek191:
Jest już wszystko napisane
23 gru 14:27
Jerzy:
| | √x(√x + √2) | | √x + √2 | |
f(x) = |
| = |
| |
| | √x(√x − 2) | | √x − √2 | |
23 gru 14:29
MARIOLA: dziękuje
23 gru 14:38