zad
omikoron: Wykaż, że funkcja f(x)=9−x2/x2−1 ma dokładnie jedno ekstremum lokalne i określ, czy to
jest
minimum czy maksimum.
23 gru 12:33
Jerzy:
Pochodną potrafi policzyć ?
23 gru 12:39
jc: Funkcja stała, f(x)=8.
23 gru 12:44
Maciess:
Mianownik jest zawsze dodatni więc zajmujemy się tylko licznikiem, bo to on określi nam znak
pochodnej.
−16x=0
x=0
Wykresem będzie linia prosta ( a ujemne ) więc występuje maksimum lokalne w x=0.
Dolicz dziedzinę, bo zawsze za to punkty ujmują (true story)
23 gru 12:45
Jerzy:
Co za brednie ? Maksimum dlatego ,że "wykresem będzie linia prosta" ?
Poczytaj trochę na temat warunku wystarczjącego istnienia ekstremum funkcji.
23 gru 12:55
Maciess: Zrobiłem tak jak uczyli w szkole
23 gru 12:59
Jerzy:
To kiepskie szkoły brałeś.
23 gru 13:01
Maciess:

Ciągle się uczę

Może źle to ująłem.
Warunkiem wystarczającym jest to, żeby funkcja pochodna w pobliżu miejsca zerowego zmieniła
swój znak ( z − na + lub odwrotnie), tak?
W tym przypadku mamy mianownik podnoszony do kwadratu czyli jest on nieujemny. Znak pochodnej
| | − | | + | |
jest zależny od licznika gdyż |
| lub |
| więc dalej zajmuje się tylko licznikiem. |
| | + | | + | |
Wykresem −16x (ten przykład) jest linia prosta. Dla x<0 f'(x)>0 x>0 f'(x)<0 czyli zmiana
znaku z + na −. Na tej podstawie stwierdzam, że występuje tam ekstremum a konkretnie maksimum
lokalne.
Tak mi to przedstawił nauczyciel na lekcji i tego się trzymam. Jeśli sposób jest zły to proszę
powiedzieć dlaczego
23 gru 13:14
Jerzy:
Teraz jest wszystko OK. Pochodna w pumkcie x = 0 zmienia znak z dodatniego na ujemny,
a więc funkcja posiada w tym punkcie maksimum lokalne.
( Nie ma tutaj żadnego znaczenia,że wykres licznika jest prostą.Równie dobrze może być
parabolą lub wykresem innej funkcji )
23 gru 13:19
Maciess: Tak wiem, niesprecyzowałem tego a chciałem tylko powiedzieć, że jesli funkcja liniowa ma
miejsce zerowe to na pewno występuje zmiana znaku
23 gru 13:23
Jerzy:
Widzę,że wiesz "o co biega", ale staraj się wyrażać nieco precyzyjniej.W końcu to matematyka
23 gru 13:29
omikoron: dzięki za pomoc
23 gru 16:11