Trygonometria
Martynka: Sin3x+cos3x=1
Udownij że l=p
Nie wiem jak ruszyć
22 gru 22:16
Basia: Tego nie udowodnisz, bo to nieprawda. Sprawdź treść.
22 gru 22:36
Martynka: Chodziło o rozwiązanie równania
23 gru 09:08
Janek191:

sin
3 x + cos
3 x = 1
( sin x + cos x)*(sin
2 x − sin x*cos x + cos
2 x) = 1
( sin x + cos x)*(1 − sin x*cos x) = 1
sin x + cos x = 1 i 1 − sin x *cos x = 1
| | π | |
√2*sin( |
| + x) = 1 i sin x*cos x = 0 |
| | 4 | |
| | π | | √2 | |
sin ( |
| + x) = |
| i ( sin x = 0 lub cos x = 0 ) |
| | 4 | | 2 | |
| | π | |
x = 2π*k lub x = |
| + 2π*k, gdzie k −dowolna liczba całkowita |
| | 2 | |
==============================
Rozpatrujemy jeszcze:
sin x + cos x = − 1 i ( 1 − sin x*cos x = − 1 ) − sprzeczność
23 gru 09:38
ryś:
cos3x+sin3x=1
cos3x+sin3x=sin2x+cos2x
cos3x−cos2x+sin3x−sin2x=0
cos2x*(cosx−1)+sin2x*(sinx−1)=0
teraz kombinuj
23 gru 14:33
5-latek: Wiectak aby ta rownosc zachodzila musi byc
cos2x(cosx −1)=0 wtedy cos2x=0 lub cosx−1=0
sin2x(sinx−1)=0 wtedy sin2x=0 lub sinx−1=0
23 gru 20:20