Przestrzeń wektorowa / linjiowa
ktoś: Jak wygląda sprawdzanie krok po kroku czy dany zbiór jest przestrzenią wektorową na danym
ciałem?
Przykładowo mam
1. Czy zbiór R jest przestrzenią nad Q?
2. Czy zbiór R jest przestrzenią nad C?
(R liczby rzeczywiste, C liczby zespolone, Q liczby wymierne)
Muszę po kolei sprawdzać
p·(u⊕v) = (p·u)⊕(p·v)
(q+p)·v=(q·v)⊕(p·v)
(q×p)·v=q·(p·v)
1v = v
?
22 gru 20:07
jc: Dziwnie wygląda, to co napisałeś.
Należy sprawdzić aksjomaty przestrzeni wektorowej:
4 mówiące o tym, że wektory tworzą grupę przemienną
i kilka innych mówiących o mnożeniu przez elementy ciała.
22 gru 22:09