zad
omikoron: Ciąg an= a,4,b,c jest arytmetyczny, a ciąg an= a,a+b,4c jest geometryczny. Oblicz a, b i c.
22 gru 16:34
Jerzy:
Jak to widzisz ?
22 gru 16:41
omikoron: a+c/2=4+b c aryt. (a+b)2=4ac c geom.
22 gru 16:44
Jerzy:
Ej.... w takim razie dobrze przepisałeś treść zadania ?
22 gru 16:58
omikoron: tak oprocz tego ,ze są w nawiasach
22 gru 16:59
omikoron: W trapezie równoramiennym ABCD, w którym AB CD || , dane są AB = 84 , CD = 36 ,
BC AD = = 40 . Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt ABP, gdzie P jest punktem
przecięcia przekątnych tego trapezu.
22 gru 17:04
omikoron: to jak zrobic te pierwsze zadanie ?
22 gru 17:05
Jerzy:
Skąd wniosek co do ciągu arytmetycznego ?
22 gru 17:08
omikoron: a+b/2=4 i 4+c/2=b ?
22 gru 17:11
Jerzy:
22 gru 17:21
omikoron: dzieki dalej dam radę
22 gru 17:25
omikoron: a na drugie masz pomysł ?
22 gru 17:42
omikoron: z trapezem ?
22 gru 17:42
omikoron: up
22 gru 18:03
omikoron: Dany jest wielomian ( ) 3 ( ) 3 1 9 20 4 3 2 2 2 W x = x − mx + m − x − m + m + . Wykres tego
wielomianu, po przesunięciu o wektor u = −[ 3, 0] , przechodzi przez początek układu
współrzędnych. Wyznacz wszystkie pierwiastki wielomianu W.
22 gru 18:05
omikoron: Trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny. Jeśli do pierwszej z nich dodamy 5, do drugiej 3, a do
trzeciej 4, to otrzymamy rosnący ciąg geometryczny, w którym trzeci wyraz jest cztery razy
większy od pierwszego. Znajdź te liczby.
prosze o pomoc w tym zadaniu
22 gru 18:39
Mila:

P
ΔABP=p*r=a*h'
1) e=(84−36):2=24, |EB|=60
2) W ΔDEB: 40
2=24
2+h
2
h
2=1024
h=32
| | 60 | | 10 | |
ΔDEB∼ΔPFB w skali k= |
| = |
| |
| | 42 | | 7 | |
3) W ΔPFB:
|PB|
2=42
2+22.4
2⇔|PB|=47.6
| | 2*47.6+84 | |
PABP= |
| *r=89.6*r |
| | 2 | |
940.8=89.6*r
r=10.5
====
posprawdzaj rachunki, albo odpowiedź
22 gru 18:42
omikoron: Reszta z dzielenia liczby naturalnej a przez 6 jest równa 1. Reszta z dzielenia liczby
naturalnej b przez 6 jest równa 5. Uzasadnij, że liczba 2 2 a b − jest podzielna przez 24.
nie wiem z ktorej strony je zaczac
22 gru 18:59
Mila:
22*ab ma być podzielna przez 24?
Coś źle zapisane?
22 gru 19:15
ford:
Trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny. Jeśli do pierwszej z nich dodamy 5, do drugiej 3, a do
trzeciej 4, to otrzymamy rosnący ciąg geometryczny, w którym trzeci wyraz jest cztery razy
większy od pierwszego. Znajdź te liczby.
prosze o pomoc w tym zadaniu
=========================================
rosnący ciąg geometryczny, w którym trzeci wyraz jest cztery razy większy od pierwszego
a
3 = 4*a
1
a
1*q
2 = 4*a
1 ||a
1
q
2 = 4
q = 2
(a, 2a, 4a) − ciąg geometryczny
(a−5, 2a−3, 4a−4) − ciąg arytmetyczny
4a−6 = 5a−9
a = 3
(3−5, 2*3−3, 4*3−4) = (−2, 3, 8) − ciąg arytmetyczny
Szukane liczby to (−2), 3 i 8
22 gru 19:17
omikoron: Reszta z dzielenia liczby naturalnej a przez 6 jest równa 1. Reszta z dzielenia liczby
naturalnej b przez 6 jest równa 5. Uzasadnij, że liczba a2−b2− jest podzielna przez 24.
22 gru 19:27
omikoron: dzieki ford ,ale to już wiedziałam
22 gru 19:27
omikoron: Mila mogłabym prosić o wytłumaczenie ?
22 gru 19:28
omikoron: zadania z resztą
22 gru 19:28
Mila:
Za pół godziny będę na forum. Tymczasem sprawdź 18:42.
22 gru 19:32
omikoron: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ABCDS o podstawie ABCD wysokość jest równa 5,
a kąt między sąsiednimi ścianami bocznymi ostrosłupa ma miarę 120°. Oblicz objętość tego
ostrosłupa.
w tym zadaniu prosiłabym o odpowiedz czy to V=160 ?
22 gru 19:44
Mila:
a=6k+1
b=6m+5
k,m∊N
a2−b2=(a−b)*(a+b)=(6k+1−6m−5)*(6k+1+6m+5)=
=(6k−6m−4)*(6m+6k+6)=12*(3k−3m−2)*(m+k+1)
Jeden z czynników jest podzielny przez dwa zatem a2−b2 jest podzielny przez 24
22 gru 20:17
22 gru 20:35
omikoron: Na boku AB trójkąta równobocznego ABC wybrano punkt D taki, że AD DB : 2:3 = .
Oblicz tangens kąta ACD .
22 gru 20:52
omikoron: dzięki za wcześniejsze zadania
22 gru 20:52
Mila:
|AD|=0.4a
1) CD z tw. cosinusów
2) tw. sinusów
3) jedynka tryg.
22 gru 21:04
Eta:

Podaję jeden ze sposobów:
1/ Na rys. dorysowuję wysokość BE i równoległy do niej odcinek DF
trójkąt ADF "ekierka"
to |FD|=2x
√3 i |AF|=2x to |FC| =8x
| | |FD| | | 2x√3 | | √3 | |
W ΔDFC tgα= |
| = |
| = |
| |
| | |FC| | | 8x | | 4 | |
=======
22 gru 21:13
omikoron: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ABCDS ma długość a. Ściana
boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy ostrosłupa pod kątem 2α . Ostrosłup ten
przecięto płaszczyzną, która przechodzi przez krawędź podstawy i dzieli na połowy kąt
pomiędzy ścianą boczną i podstawą. Oblicz pole powstałego przekroju tego ostrosłupa.
22 gru 21:29
Adam: A omikoron tylko przepisuje
22 gru 22:02
omikoron: a kto ty ,że prawo głosu masz ?
22 gru 23:00
22 gru 23:07
Mila:

1)
W ΔSOF:
2) Z tw, sinusów w ΔFEM:
| |FM| | | |EF| | |
| = |
| |
| sinα | | sin(180−3α) | |
===============
3)W ΔSEM:
| | a*sinα | |
|MS|= |
| |
| | 2cos(2α)*sin(3α) | |
4)
ΔSKL∼ΔADS:
| | a | | a*sinα | |
|KL|* |
| =a* |
| |
| | 2cos(2α) | | 2cos(2α)*sin(3α) | |
5)
Licz pole trapezu
22 gru 23:42
Mila:
Szkoda, że nie widziałam, że rozw. jest w info.
Trochę chyba inaczej rozwiązywałam.
Dokończ. Omikron
22 gru 23:45
Adam: Czemu usunełaś mój post Mila

To taki żart tylko
22 gru 23:48
Mila:
Dobry żart jest tynfa wart
22 gru 23:50