🤗
Kasia: Naszkicuj wykres funkcji
F(x)=2|x2+x|
f(x)=|x2−9|−2x+1
22 gru 12:20
Jerzy:
Gdzie problem ?
22 gru 12:27
Kasia: W a powinno być jeszcze −4, nie mam pojecia jak się za to wziąć
22 gru 12:51
5-latek: szanuj oczy na Swieta .
No chyba ze juz nosisz okulary
f(x)= 2|x2+x|−4
zrobie tak 2|x2+x|= |2x2+2x|
f(x)= |2x2+2x|−4
rysuj y= 2x2+2x
potem to co pod osia OX dajesz nad os i masz y= |2x2+2x|
nastepnie y= |2x2+2x| obnizasz o 4 jednostki w dol i masz y= |2x2+2x|−4
22 gru 12:59
5-latek:

I tak oto cieszysz oczy takim wykresm tej funkcji
22 gru 13:01
Kasia: Dziękuję 🤗 A za b jak się zabrać?
22 gru 13:35
the foxi:
dla x∊(−3;3) rysujesz −x2−2x+10
dla pozostałych x − x2−2x−8
22 gru 13:42
5-latek:

Postepujesz tak
x
2−9≥0 dla x∊(−
∞,3> U<3,
∞)
W tych przedzialach |x
2−9|=x
2−9
wiec wzor funkcji bedzie taki
f(x)= x
2−9−2x+1= x
2−2x−8
natomiast x
2−9<0 dla x∊(−3,3)
w tym przedziale |x
2−9|= −(x
2−9)= −x
2+9= 9−x
2
TO wiemy dlaczego tak ? Definicja wartosci bezwzglednej
Wobec tego wzor funkcji w tym przedziale bedzie taki
f(x)= 9−x
2−2x+1= −x
2−2x+10
Rysujesz te wykresy w tych przedzialach
I cieszych oczy takim oto wykresem (masz w prezencie na Swieta kolorowy
22 gru 13:47
iteRacj@:

witaj
5−latku
dołączam do kolorowych rysunków na Święta
nawet na tak poważnym forum można mieć kolorowe spojrzenie
22 gru 14:02
Kasia: Dzięki wielkie ☺
22 gru 14:09
5-latek: Dzien dobry
iteRaj@ 
Bardzo ladny rysunek . Naprawde duzo pracy wlozylas w niego
Tym bardziej naleza sie podziekowania
22 gru 15:22