funkcje wymierne
mk: Woda może wpływać do basenu z dwóch kranów. Za pomocą pierwszego kranu basen można napełnić w
czasie o 2 godziny dłuższym, a za pomocą drugiego kranu w czasie o 4,5 godziny dłuższym, niż
przy napełnianiu basenu z wykorzystaniem obu kranów. W jakim czasie można napełnić ten basen
odkręcając tylko pierwszy albo tylko drugi kran?
| | 1 | |
W odpowiedziach jest, że |
| − to część basenu, która zostanie napełniona w ciągu godziny |
| | t | |
za pomocą obu kranów.
Umiałby ktoś wytłumaczyć skąd taki zapis? Skąd się wzieła 1 w liczniku?
21 gru 22:57
Blee:
1 = 100% prawda? Prawda.
I teraz:
100% = X*t .... gdzie X oznacza jaki procent wody (z tej potrzebnej do napelnienia basenu)
przechodzi przez krany w przeciagu godziny.
21 gru 23:05
jc: To jest szybkość napełniania basenu liczona w basenach na godzinę.
Skoro 1 basen napełniamy w czasie t, to szybkość napełniania wynosi 1/t.
Mamy więc 1/t = 1/(t+2) + 1/(t+4.5).
21 gru 23:07
mk: Dzięki wielkie!
21 gru 23:09