relacje
Kim: Narysuj diagram relacji i znajdz elementy minimalne, maksymalne, najwieksze
i najmniejsze oraz znajdz liczbe łancuchów, łancuchów maksymalnych, antyłancuchów,
antyłancuchów maksymalnych, sup(A), inf(A), max(A) oraz min(A) gdzie
(1) X = {2, 3, 4, 6, 12}, A = {3, 4} oraz
xRy <==> x | y, x, y należy do X,
(2) X = {2, 3, 6, 12, 18}, A = {6, 12} oraz
xRy <==> x | y, x, y należy do X,
(3) X = {2, 4, 8, 12, 16}, A = {4, 8} oraz
xRy <==> x | y, x, y należy do X,
(4) X = {2, 4, 5, 6, 8}, A = {4, 6} oraz
xRy <==> x | y, x, y należy do X,
(5) X = {{1, 2}, {2, 3}, {3, 4}, {1, 2, 3}, {1, 2, 3, 4}}, A = {{2, 3}, {3, 4}} oraz
ARB <==> A zawiera się w B, A, B należy do X
21 gru 22:03