zadanie z geometrii płaskiej 2 liceum poziom podstawowy pls pomocyyyyyyyyyyyy
asiaa: Oblicz długości przekątnych rombu o polu 16 cm2. Bok tego rombu ma długość 4 pierwiastki 4
stopnia z 2. Kąt rozwarty ma miarę 3 razy większą od miary kata ostrego.
21 gru 21:43
Eta:

Z treści zadania
α+3α=180
o ⇒
α=45
o
| | √2 | |
P=a2*sin45o ⇒ a2 |
| =16 ⇒ a2=16√2 to 4a2=64√2 |
| | 2 | |
Z tw. cosinusów w ΔABD :
| | √2 | |
e2=a2+a2−2a2 |
| ⇒ e2= a2(2−√2)= 16(2√2−2) |
| | 2 | |
to
e=4
√2√2−2
==============
oraz f
2+e
2=4a
2 ⇒ f
2=64
√2−32
√2+32 = 16(2
√2+2)
to
f= 4
√2√2+2
==============
22 gru 00:38