Ciąg arytmetyczny
Pola: Suma ciągu arytmetycznego:
2
1 * 2
2 *2
3* 2
4*...* 2
x
(1 +2 +3 +4+...+x)
2
Zastanawiam się czy to jest poprawne rozwiązanie?
21 gru 21:41
iteRacj@:
a1=21
a2=21*22 = 23
a3=21*22*23 = 26
ciąg arytmetyczny ma stała różnicę, tutaj nie ma stałej różnicy
21 gru 21:48
Pola: ale całość tylko to co jest w drugiej linijce czyli
1+2+ 3 +4 +...+x
21 gru 21:53
iteRacj@:
jeśli x=n
to 1+2+ 3 +4 +...+n
| | 1+n | |
i suma Sn = |
| *n tak jak napisałaś |
| | 2 | |
21 gru 22:00
Pola: dziękuje
mam jeszcze jedno pytanie
rozwiązuje takie równanie
| | 1 | | 1−x | | x | |
3√3 ( |
| )( |
| ) + 9 ( |
| ) = 3 + 3√3 |
| | 27 | | 3 | | 2 | |
i mamy
| | 1−x | |
3(1/3 − 3)( |
| ) + 3x = 3 + 3√3 |
| | 3 | |
nie wiem jak mogę zapisasć Prawą stronę: czy to jest
(1+ 1/3)
3
21 gru 22:16
iteRacj@: 3 (1+1/3) to co innego niż 3 + 3√3
3(1+1/3) = 31*31/3
3 + 3√3 możemy inaczej zapisać np. tak
3 + 3√3 = 3√3*3√3*3√3 + 3√3= 3√3(2*3√3+1)
21 gru 22:21
iteRacj@: całe rówanie wygląda na źle przekształcone, trudno sie zorientować, co jest w potędze ale
wygląda na pomyłkę
21 gru 22:25