oblicz??
ola: czy ktoś możne wie jak obliczyć
Oblicz pH kwasu azotowego III o stężeniu 0,1mol/dm3 którego stała dysocjacji pK=3,7
2 lut 22:25
Mateusz: Jak dysocjuje kwas azotowy zgodnie z teorią Archeniussa na to pytanie najpierw odpowiedz
2 lut 22:31
ola: pytanie jest sformułowane jak wyżej nie wie jak dysocjuje
2 lut 22:35
Mateusz: No dysocjuje jak kwas prawda bo kwasem jest ten związek

czyli skorzystamy z uproszczonej formy prawa rozcienczen K = α
2*c =>
| | K | | 3,7 | |
α= √ |
| =√ |
| = ? policz =>[H+] = α*cmol = ? policz pH = −log[H+] = tez |
| | c | | 0,1 | |
policz
2 lut 22:39
Mateusz: Przepraszam HNO
3 jest mocnym elektrolitem wiec uproszczonej formy nie zastosujemy tylko
| | α2*c | |
K = |
| z tego wyznacz stopien dysocjacj i licz i dalej jak napisałem |
| | 1−α | |
2 lut 22:47
ola: pH wyszło mi 0,216czy dobrze
2 lut 22:50
Mateusz: | | α2*c | |
Wyznaczamy z równania K = |
| stopien dysocjacji sprowadzamy równanie dopostaci |
| | 1−α | |
| | K | | α2 | | K | | K | |
|
| = |
| => |
| ≈α2 =>α = √ |
| podstawiając do wzoru dane otrzymamy α = |
| | c | | 1−α | | c | | c | |
37
[H
+] = αc
mol = 37*0,1 = 3,7mol/dm
3zapisze to jako 37*10
−1 i na podstawie zaleznosci
[H
+] = x*10
−n => pH = n pH = 1 czyli odczyn mocno kwasowy jak masz kalkulator z logarytmami
mozesz obliczyc pH korzystając ze wzoru −log[H
+] otrzymasz dokładniejszy wynik
3 lut 12:00
Mateusz: twoje pH jest prawie = 0 co nie jest mozliwe w tym przypadku bo α wynosiło by wtedy 100% i
[H+] byłoby równe stężeniu wyjsciowemu roztworu
3 lut 12:05
Mateusz: poprawka zapomniałem wyrazenie z√ bedzie √37 i wtey α ≈6,1 wtedy [H+] = 0,61mol/dm3
=61*10−2 pH = 2
3 lut 12:18
Marlena: pK to nie jest to samo co K, K=10−3,7≈2*10−4
3 lut 13:27
Mateusz: Wiem ale w zadaniu jest wyraznie napisan stała dysocjacji powino byc jak juz cos moc kwasu
wynosi pK itd
3 lut 13:48
Mateusz: chociaz ogólnie to stała dysocjacji jest miarą mocy elektrolitu
3 lut 13:56
Mateusz: elektrolitów słabych oczywiscie bo dla elektrolitów mocnych dysocjacja eketrolityczna nie jest
procesem odwracalnym no coz moj błąd
3 lut 13:59
Marlena: Nie chce się kłócić, ale na studiach mam nawet tak sformułowane zadania i trzeba przeliczyć...
3 lut 14:02
3 lut 14:15