.
Markus: Wyznacz liczbę całkowitą dodatnią n wiedząc, że suma 1+2+3+...+n jest liczbą 3−cyfrową o
jednakowych znakach
21 gru 20:59
Janek191:
Co znaczy o jednakowych znakach?
Może o jednakowych cyfrach ?
21 gru 21:11
===:
cyfrach pewnie

n=36
21 gru 21:26
Markus: Moglibyscie mi to zapisac co gdzie wpisac do tego wzoru?
21 gru 21:43
Janek191:
n = 36
| | 36*37 | |
1 + 2 + 3 + ... + 36 = |
| = 666 |
| | 2 | |
22 gru 16:25
Markus: Skąd wiadomo ze n to 36?
22 gru 17:28
Janek191:
Np. Metoda prób i błędów
Sprawdzamy: 111,222,333,444, 555,666, 777,888,999
Wstawiamy kolejno do wzoru
n*(n+1) = 222
Nie ma takiej liczby naturalnej n,
n*(n +1) = 1 332 = 36*37
n = 36
=====
22 gru 18:03
Maciek: 100a+10a+a=111a=3*37*a
| n*(n+1) | | n*(n+1) | |
| =3*37*a ⇒ 37 | |
| n=36 lub n=37, n=37 nie spełnia warunków zadania |
| 2 | | 2 | |
22 gru 18:04