Przedstawiam wam taki oto dowód i bardzo proszę o rozwiązanie 😖
Kamilo: Wykaż, że dla dowolnych liczb dodatnich a,b,c,d,e,f, których suma jest równa 1 prawdziwa jest
nierówność:
(a+f)−1 + (b+e)−1 + (c+d)−1 ≥ 9
21 gru 20:56
Maciek: | | 1 | |
Nierówność Jensena dla funkcji f(x)= |
| |
| | x | |
21 gru 21:03
Kamilo: Niestety nie wiem jak to zrobić
21 gru 21:42
jc: Funkcja f(x) = 1/x, x>0, jest funkcją wypukłą. Dlatego
lub ogólniej
| f(x)+f(y)+f(z) | | x+y+z | |
| ≥ f( |
| ) |
| 3 | | 3 | |
Inaczej
1/x+1/y+1/x ≥ 9/(x+y+z).
Teraz wystarczy podstawić x=a+f, y=b+c, z=c+d.
Nierówność możesz sprawdzić bezpośrednio.
(x+y+z)(1/x+1/y+1/x) ≥ 9
To właściwie jest nierówność Schwarza: iloczyn skalarny ≤ iloczyn długości.
3=(
√x,
√y,
√z)o(1/
√x,1/
√y,1/
√z) ≤|(
√x,
√y,
√z)| |(1/
√x,1/
√y,1/
√z)|
=
√x+y+z √1/x+1/y+1/z
21 gru 22:04