a = I AB I = 6 cm
Pole
| 4 | ||
P = a*h = 6 h = 8 ⇒ h = | ||
| 3 |
| 4 | ||
h = | cm | |
| 3 |
| 16 | 36 − 16 | 20 | ||||
Mamy x2 = 22 − h2 = 4 − | = | = | ||||
| 9 | 9 | 9 |
| 2 √5 | ||
x = | ||
| 3 |
| 2 | ||
P1 = 0,5*3* 0,5 h = 1,5* | = 1 [cm2] | |
| 3 |
| 2 | ||
P2 = 0,5*6*0,5 h = 3* | = 2 [ cm2] | |
| 3 |
P(ABCD)=8 ⇒ P(ABC)=4
trójkąty PBQ i ABC są podobne w skali k=1/2 to P(PBQ)=4*k2 ⇒ P(PBQ)=1
i P(APE)=P(PBQ)=1 to P(EPQ)=P(DEQ= 2
zatem P(APQD)= 1+2+2=5 [cm2]
=======================
Długości przekątnych wyznaczamy z tw. cosinusów w trójkątach ABC i ABD
najpierw wyznaczamy sinα w ΔABE
| 1 | 2 | √5 | ||||
P(APE)= | *3*1*sinα =1 ⇒ sinα= | to cosα=√1−sin2α= .... = | ||||
| 2 | 3 | 3 |