Rozwiąż równanie z niewiadomą x i parametrem m.
Miro: x2−(2m+3)x+m2+6=0
Wytłumaczy mi ktoś co mam zrobić po kolei, aby rozwiązać to równanie ?
21 gru 20:42
5-latek: Δ<,0 brak rozwiazan
Δ=0 jednp rozwiazanie podwojne
Δ>0 dwa rozne rozwiazania
Licz
21 gru 20:44
Janek191:
Oblicz Δ oraz x
1 i x
2 ze znanych wzorów

Δ = 4 m
2 + 12 m + 9 − 4*1*(m
2 + 6) = 12 m − 15
| | 15 | | 5 | |
Dla m > |
| = |
| równanie ma dwa pierwiastki. |
| | 12 | | 4 | |
21 gru 20:46
5-latek: Witam
21 gru 20:48
Janek191:
Cześć

!
21 gru 20:49
Miro: dzięki za opd
21 gru 20:52