Prosze o pomoc
Yes of course: W romb ABCD o dłuższej przekątnej mającej długość 8
cm i kącie ostrym 30° wpisano kwadrat PQRS w taki sposób, że
boki kwadratu są równoległe do przekątnych rombu. Wiedząc, że
pole rombu jest o 60% większe od pola kwadratu, wyznacz
długość boku rombu, pole kwadratu i pole rombu
21 gru 20:18
Mila:
Jeśli masz odpowiedź to podaj.
21 gru 20:49
Mila:

1)| AC|=8
2) w ΔACD:
8
2=a
2+a
2−2a*a *cos 150
o
64=2a
2−2a
2*(−cos30
o)
64=2a
2+a
2√3
a
2*(2+
√3)=64
a=8p{2−√3)
P
▱=a
2*sin30
o
P▱=32(2−√3)
3)
b=2x− długość boku kwadratu
P
□=b
2
32(2−
√3)=1.6*b
2
b
2=20*(2−
√3)
P
□=20*(2−
√3)
============
21 gru 22:35
Mila:
Zapis poprawiam:
a=8√2−√3
Liczyłam bok kwadratu z podobieństwa, ale coś mi inaczej wychodzi.
Jeszcze sprawdzę rachunki.
21 gru 22:38