Trapez równoramienny proszę o pomoc
Kasia: W trapezie równoramiennym ABCD bok AB jest równoległy do boku CD. przekątna trapezu dzieli jego
kąt ostry na katy o równych miarach.
Z wierzchołka C kąta rozwartego poprowadzono wysokość CE. Ramię trapezu ma 5cm EB = 3cm a pole
trójkąta CEB wynosi 6cm2. Oblicz pole trapezu ABCD.
21 gru 20:03
Eta:

Taki trapez ma ramiona równe długości krótszej podstawie
bo ΔADC i BDC są równoramienne
b=c=5 to h=
√52−32= 4
a=3+5+3= 11
| | a+b | |
P(trapezu)= |
| *h=............ |
| | 2 | |
22 gru 01:55