Równanie
pierwiastek: Rozwiąż równanie w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych:
14x+19y=29z
21 gru 20:02
Basia: cyfry jedności potęg liczby 4 to wyłącznie 1, 4 i 6 (40=1,41=4, 42=16, 43=64, 44 = 256
itd)
cyfry jedności potęg liczby 9 to 90=1, 91=9, 92=81, 93=279 itd, czyli tylko 1 i 9
czyli
14x ma cyfrę jedności 1,4 lub 6
19y ma cyfrę jedności 1 lub 9
takie liczby nie mogą dać w sumie liczby 29z bo ta ma cyfrę jedności 1 lub 9
czyli w liczbach całkowitych nieujemnych równanie nie ma rozwiązania
(albo jest jakiś błąd w treści)
22 gru 22:50
Adam: (−1)x+(−1)y=(−1)z (mod 5)
Prawa strona = −2, 0, 2 (−2 czyli reszta 3)
Lewa = −1 lub 1 (−1 czyli 4)
Czyli reszty z dzielenia przez 5 są różne, sprzeczność
Prawd taki był cel tego zadania
Czasami takie dają, nie oznacza błędu
22 gru 23:44