Jednokładność w trapezie
Nick: Odcinki KL i MN o długościach odpowiednio 10 cm i 4 cm są podstawami trapezu o wysokości 6 cm.
Wyznacz konstrukcyjnie środek i określ skalę jednokładności, w której odcinek MN jest obrazem
odcinka KL.
Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać, dlatego proszę o opis rozwiązania.
21 gru 20:00
Janek191:

Przedłużamy ramiona do ich przecięcia się w punkcie O.
Mamy
10 h = 4 h + 24
6 h = 24
h = 4
więc
21 gru 20:27
Nick: Raaany, to proste, a ja szukałem igły w stogu siana... Już nie powinienem mieć z tym problemów,
dziękuję!
21 gru 20:32