PP i wypuklosc
wojtek: . Określić przedziały wypukłości oraz punkty przegięcia wykresu funkcji:
da się to jakoś zrobić bez paru stron rachunków?
21 gru 18:57
Janek191:

f(x) = U{x
3}{x
2 + 12|
więc
| | 3 x2*(x2 +12) − x3*2 x | | 3 x4 + 36 x2 − 2 x4 | |
f '(x) = |
| = |
| = |
| | (x2 + 12)2 | | (x2 +12)2 | |
| | x4 + 36 x2 | |
= |
| |
| | x4 + 24 x2 + 144 | |
więc
| | 4 x3*(x4 +24 x2 +144) − x4*(4 x3 + 48 x) | |
f ''(x) = |
| = |
| | (x4 + 24 x2 + 144)2 | |
| | 4 x7 + 96 x5 + 576 x3 − 4 x7 − 48 x5 | |
= |
| = |
| | ( x2 + 12)4 | |
| | 48 x5 + 576 x3 | | x3*( 48 x2 + 576) | |
= |
| = |
| |
| | (x2 + 12)4 | | (x2 + 12)4 | |
Dla x < 0 jest f ''(x) < 0 więc funkcja f jest wklęsła,
Dla x > 0 jest f ''(x) > 0 więc funkcja f jest wypukła,
Dla x = 0 jest f ''(x) = 0 więc w x =0 funkcja f ma punkt przegięcia.
21 gru 19:27
jc:
| x3 | | x(x2+12)−12*x | | 12x | |
| = |
| =x − |
| |
| x2+12 | | x2+12 | | x2+12 | |
Teraz łatwiej różniczkować.
21 gru 20:06
jc: | | 2x(x2−36) | |
Druga pochodna = − |
| |
| | (x2+12)3 | |
Teraz badaj znak (x−6)x(x+6).
21 gru 20:16
wojtek: dlaczego w f'' pominąłeś 36x2?
21 gru 20:23
jc: W rachunku niechcący pominąłem czynnik 12 w liczniku, ale to nie wpływa na znak.
21 gru 20:30
jc: | | x(x2−36) | |
Poprawny wynik = − 24 |
| . |
| | (x2+12)3 | |
21 gru 20:32
wojtek: ale pytałem janka

dlaczego w 2 pochodnej w liczniku pominał 36x
2
21 gru 20:35
Janek191:
Zagapiłem się
21 gru 20:39
wojtek: okej policzylem i w liczniku jest
3x
7 − 24x
5 −1152x
3 +1728x i teraz jak to przyrownac do zera to pae stron rachunkow

co ja
powiem profesorowi xD
21 gru 20:43
5-latek: Ze za duzo rachunkow i nie bedziesz tyle liczyl
jak chce to niech sobie sam policzy i juz .
21 gru 20:46
jc: wojtek, to nie jest taki straszny rachunek.
| | x | |
Wystarczy, że zróżniczkujesz |
| . |
| | x2+12 | |
[x(x
2+12)
−1]' = (x
2+12)−2x
2(x
2+12)
−2 = (12−x
2)(x
2+12)
−2
[(12−x
2)(x
2+12)
−2] = −2x(x
2+12)
−2 − (12−x
2)4x(x
2+12)
−3
= −2x[x
2+12 + 2(12−x
2)](x
2+12)
−3= 2x(x
2−36)(x
2+12)
−3
21 gru 20:53
jc: W drugiej linijce zgubiłem prim za nawiasem [ ].
21 gru 20:54
jc: Jeszcze prościej.
| 2x | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| |
| x2+12 | | x+i√12 | | x−i√12 | |
| | 2 | | 2 | | 4(x3−36x) | |
Druga pochodna = |
| + |
| = |
| |
| | (x+i√12)3 | | (x−i√12)3 | | (x2+12)3 | |
21 gru 21:08
jc: Spodobało mi się to zadanie
21 gru 21:09
5-latek: Dobry wieczor
jc 
Bo to pewnikiem Ty je zadales
21 gru 21:11
jc: Na pewno nie ja. Nie lubię takich zadań. Jak się nie wie, jak liczyć, to można się zaliczyć.
| | x3 | |
Ogólnie: f(x)= |
| , a>0. |
| | x2+a | |
| x3 | | x(x2+a)−ax | | ax | | a/2 | | a/2 | |
| = |
| =x − |
| = x − |
| − |
| . |
| x2+a | | x2+a | | x2+a | | x+i√a | | x−i√a | |
| | a | | a | | x3−3ax | |
Druga pochodna = − |
| − |
| = −2a |
| |
| | (x+i√a)3 | | (x−i√a)3 | | (x2+a)3 | |
21 gru 21:22
wojtek: jc (x(x
2+12) −12x)/(x
2+12)
| | 12x | |
to nie powinno być 1 − |
| ? i z tego pochodną pierwszą i drugą? |
| | x2+12 | |
21 gru 21:22
jc: Nie, tam powinno być x − ... , ale to nie ma znaczenia. x''=0.
21 gru 21:25
wojtek: nie rozumiem tak to dlaczego

myslałem że
| jakaś liczba | |
| = 1 |
| jakaś liczbye | |
21 gru 21:30
jc: x(x2+12)/(x2+12)=x, a nie jeden.
21 gru 21:52
Mi: A dobra sorry dopiero teraz zauważyłem to xD za dużo matmy dzisiaj i takich błahostek nie
dostrzegam
21 gru 22:24