...
Gibson: Znajdź ciągi geometryczne, w których każdy wyraz począwszy od wyrazu czwartego zależy od trzech
wyrazów poprzednich w ten sposób, że dla k ≥ 1 zachodzi wzór
ak+3 = 2ak+2 + ak+1 −2ak,
a następnie dla tego ze znalezionych ciągów, który jest rosnący oblicz stosunek sumy
trzydziestu pierwszych wyrazów stojących na miejscach parzystych do sumy trzydziestu
pierwszych wyrazów stojących na miejscach nieparzystych przyjmując, że pierwszy wyraz tego
ciągu a1 = 1 .
21 gru 18:30
Mila:
Masz odpowiedź?
21 gru 18:54
Gibson: Niestety nie
21 gru 19:22
Gibson: Mila? To pomożesz?−
21 gru 22:40
Gibson: A możesz wysłać to jakie masz? Bo niektórzy u mnie w klasie to zrobili tylko nikt nie wie czy
ma dobrze, to sprawdzilbym sobie moze z kims, moze akurat będzie
21 gru 23:02
Mila:
a1, a2 ,a3, a4,.... kolejne wyrazy c. g
a, aq, aq2, aq3,.... a≠0 i q≠0
Sprawdzamy a4
aq3=2aq2+aq−2a /*qk
a *qk+3=2a*qk+2+a*qk+1−2aqk / :a
qk+3=2qk+2+qk+1−2qk /:qk
q3=2q2+q−2⇔
q3−2q2−q+2=0
q2(q−2)−(q−2)=0
(q−2)*(q2−1)=0
q=2 lub q=1 lub q=−1
an=a*2n−1 lub an=a *1n−1 czyli an=a ( ciąg stały) lub an=(−1)n−1
2)
rosnący jest ciąg dla q=2 i a1=1
an=2n−1
teraz liczysz kilka kolejnych wyrazów :
20,21,22,23, 24,.... itd
b1=1, q=4
c1=2, q=4
Liczysz sumy wg wzoru
21 gru 23:27
Mila:
22 gru 17:30