Całka nieoznaczona
Qantas: Dane jest przyspieszenie w ruchu prostoliniowym a=3t +sin(1/2)t. Wyznacz wzór określający
prędkość v jako funkcję czasu t, jeżeli wiemy, ze w chwili t=0 jest v=v0.
W rozwiązaniu zadania w zbiorze zadań jest od razu notka:
"Mamy: v=∫adt= ∫(12t2 +18sin3t −2)dt
Mam więc pytanie− skąd wzięło się powyższe wyrażenie po ∫adt= ?
21 gru 17:09
===:
skoro przyspieszenie jest pochodną V'(t) ... to co Cię tak dziwi?
21 gru 18:11
piotr: | | v(t+Δt)−v(t) | |
a(t) = limΔt→0 |
| to definicja pochodnej |
| | Δt | |
a(t) = v'(t)
21 gru 18:19