chemiaa...
Karolina: jaką ilość wody nalezy rozcienczyc w 200 gram roztworu 60% aby otrzymac roztwor 10 % ?
2 lut 22:01
Eta:

x*0 + 200*60 = 10( x +200)
10x +2 000 = 12 000
10x = 10 000
x = 1 000 g= 1 kg
2 lut 22:14
Karolina: bardzo dziekuje
2 lut 22:18
Eta: 
na zdrowie , pij H
2O
2 lut 22:20
Łukasz: Cześć Karolina
ms/200g razy100%= 60%
ms/200g=6/10
ms=120g
x−ilość wody którą trzeba dolać
ms/(200+x) razy 100%=10% i rozwiązujesz równanie
2 lut 22:20
Mateusz: mamy 200g roztworu o stężeniu 60% policzmy mase nowego roztworu przekształcamy wzór
| | ms | | ms*100% | |
C% = |
| 100% => mr2 = |
| nie znamy jednak masy substancji |
| | mr | | C%2 | |
rozpuszczonej ale wiemy że masa substancji rozpuszczonej nie zmieni się po rozcienczeniu (np
jak dodam do roztworu soli wody to bedzie tyle samo soli a więcej wody) no więc
| | mr1*C%1 | | 120g*100% | |
ms = |
| = 120g czyli mr2 = |
| = 1200g wiemy ze masa H2O = |
| | 100% | | 10% | |
m
r−m
s = 1200g − 120g = 1080g H
2O tylko sprawdz obliczenia jescze bo mam dzis kiepski dzien
niestety
2 lut 22:22
Eta:
Łukasz , to nie chemia, to matematyka
2 lut 22:22
Karolina: ok ale i tak barddzo dziekuje wszystkim ze sie pofatygowali
2 lut 22:25