zagadnienia z parametrem
matematykamojapasja: 1. Wyznacz wartości parametru m, dla których największa wartość funkcji f(x)=−x2 +(3m−4)x−4
jest liczbą ujemną
2. Wyznacz wartości parametru m, dla których funkcja f(x)=(m2−4)x2 + (3m+2)x + 1 jest rosnąca
3. Uzasadnij, że dla dowolnej liczby m ∊ R wykres funkcji f(x)=(2−m)x2 + mx − 1 ma co najmniej
jeden punkt wspólny z osią OX
4. Określ liczbę miejsc zerowych funkcji f(x)=(m−1)x2 + 2mx + 3m−2 w zależności od wartości
parametru m
Błagam o pomoc, jeśli nie całe zadania to chociaż warunki czy jakieś naprowadzenie
21 gru 16:27
the foxi:
1. q<0
2. musi to być funkcja liniowa, zatem m
2−4=0 oraz 3m+2>0
3. skoro ma co najmniej 1 punkt wspólny z osią OX, Δ>0 ZAWSZE, więc licz i pokaż że tak jest

4. sprawdzasz po prostu 4 przypadki:
3 dla m−1≠0:
Δ<0
Δ=0
Δ>0
oraz 1 dla m−1=0
21 gru 16:38
the foxi:
oj pomyłeczka
3. Δ≥0
21 gru 16:40
matematykamojapasja: Dzięki, ale w 3 wyszła mi delta ujemna i co mam zrobić dalej?
21 gru 17:11
the foxi:
Δ=m2−4m+8
m2−4m+8≥0 dla każdego x∊ℛ
więc to tyle
21 gru 17:19