urna - prawdopodobieństwo warunkowe
fond: Z urny w której jest 5 kul białych i 3 czarne, losujemy jedną kulę a następnie z pozostałych
kul losujemy jednocześnie dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo, że kule wylosowane za drugim
razem:
a) będą różnych kolorów, jeśli pierwsza wylosowana kula jest biała,
b) będą tego samego koloru jeśli pierwsza wylosowana kula jest czarna
odpa: 4/7
odpb: 11/21
21 gru 11:26
Jerzy:
a)
| | |A| | | 12 | | 4 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 21 | | 7 | |
21 gru 11:38
21 gru 11:40