Czy znak się zmieni?
Beata: Nastąpi tutaj zmiana znaku?
2cosx ≥ −
√3 /÷2
| | √3 | |
Jak będzie dalej? cosx ≤ − |
| ? Czy jak? |
| | 2 | |
21 gru 00:47
iteRacj@:
nie, nie zmieniasz znaku
dzielisz przez liczbę dodatnią 2
21 gru 07:08
iteRacj@:
*zwrotu nierówności
21 gru 07:26
Janek191:

2 cos x ≥ −
√3 / : 2
Rysujemy wykres funkcji y = cos x i funkcji y = − 0,5
√3
Z wykresu odczytujemy, ze
x ∊ < x
1 + 2π*k , x
2 + 2π* k >
| | π | | π | | 5 | |
x1 =− [ |
| + |
| ] = − |
| π |
| | 2 | | 3 | | 6 | |
więc
| | 5 | | 5 | |
x ∊ < − |
| π + 2π*k , |
| π +2π* k > |
| | 6 | | 6 | |
====================================
21 gru 08:17