Rozwiąż nierówność.
Beata: Pomoże ktoś z tym przykładem? 2sinx <
√2
Utknęłam w tym punkcie:
2sinx <
√2 /÷2
Narysowałam wykres funkcji sinus i nie wiem co dalej. Wiem, że trzeba coś jeszcze do tego
wykresu dorysować, ale nie wiem co...
20 gru 22:39
Nick: | | √2 | |
Najpierw znajdź punkty, w których sinx = |
| |
| | 2 | |
Zakładam, że wzory znasz. Potem narysuj sobie wykres, zaznacz punkty, przetnij osią na y =
| | √2 | |
|
| i...  |
| | 2 | |
20 gru 22:47
Beata: Niestety nie było mnie w szkole i zupełnie nie wiem o co chodzi. Dlatego tu jestem
20 gru 22:49
Nick: Dobrze. Równania trygonometryczne robiłaś? To dość ważne, by umieć je najpierw rozwiązywać
20 gru 22:51
Beata: Nie, nie było mnie cały tydzień, a w tym czasie właśnie były równania i nierówności
trygonometryczne
20 gru 22:53
Nick: W porządku, nie szkodzi. Więc tak, na początek dobrze by było, gdybyś spróbowała przerobić
zaległy temat z książką lub nawet na tej stronie. Tam poczytasz trochę o okresowości, która
jest niezbędna w zadaniach z funkcjami trygonometrycznymi.
Bez tej wiedzy będzie to szło dość ciężko, zwłaszcza rozwiązywanie zadań. Fakt, ktoś tu może to
zrobić, nawet ja, tylko myślę, że wolisz się czegoś nauczyć, a nie mieć rozwiązanie na tacy.
20 gru 22:57
Beata: Dzisiaj nie mam siły się uczyć, a na jutro mam to zadane, ale chyba coś spróbuję przerobić
20 gru 23:07
20 gru 23:26
20 gru 23:33
Beata: Tak, ale Nick napisał, że najpierw powinnam ogarnąć równania, bo nierówności się na tym
opierają
20 gru 23:37
Nick: Tak, Beato, najlepiej zacząć od tego typu zadań. Warto poćwiczyć najprostsze, aby później pójść
wyżej

Zobaczysz, że chwila i ta nierówność u góry będzie prosta.
20 gru 23:42
Beata: Okej. Dzisiaj tego nie pojmę w 100%, bardziej w 50%, bo po prostu nie dam rady, ale po świętach
będę miała z tego sprawdzian, więc wtedy do tego porządnie przysiądę
20 gru 23:52
Janek191:
Wykres funkcji y = sin x ma leżeć pod wykresem funkcji y = 0,5
√2
Z wykresu odczytujemy, że
| | π | | 3 | |
x ∊< 0+ 2π*k, |
| + 2π*k)∪ ( |
| π +2π*k , 2π+ 2π* k > |
| | 4 | | 4 | |
2π ≈ 6,28
21 gru 07:59