matematykaszkolna.pl
Rozwiąż nierówność. Beata: Pomoże ktoś z tym przykładem? 2sinx < 2 Utknęłam w tym punkcie: 2sinx < 2 /÷2
 2 
sinx <

2 
Narysowałam wykres funkcji sinus i nie wiem co dalej. Wiem, że trzeba coś jeszcze do tego wykresu dorysować, ale nie wiem co...emotka
20 gru 22:39
Nick:
 2 
Najpierw znajdź punkty, w których sinx =

2 
Zakładam, że wzory znasz. Potem narysuj sobie wykres, zaznacz punkty, przetnij osią na y =
 2 

i... emotka
 2 
20 gru 22:47
Beata: Niestety nie było mnie w szkole i zupełnie nie wiem o co chodzi. Dlatego tu jestem
20 gru 22:49
Nick: Dobrze. Równania trygonometryczne robiłaś? To dość ważne, by umieć je najpierw rozwiązywać emotka
20 gru 22:51
Beata: Nie, nie było mnie cały tydzień, a w tym czasie właśnie były równania i nierówności trygonometryczne
20 gru 22:53
Nick: W porządku, nie szkodzi. Więc tak, na początek dobrze by było, gdybyś spróbowała przerobić zaległy temat z książką lub nawet na tej stronie. Tam poczytasz trochę o okresowości, która jest niezbędna w zadaniach z funkcjami trygonometrycznymi. Bez tej wiedzy będzie to szło dość ciężko, zwłaszcza rozwiązywanie zadań. Fakt, ktoś tu może to zrobić, nawet ja, tylko myślę, że wolisz się czegoś nauczyć, a nie mieć rozwiązanie na tacy.
20 gru 22:57
Beata: Dzisiaj nie mam siły się uczyć, a na jutro mam to zadane, ale chyba coś spróbuję przerobić
20 gru 23:07
Beata: Chodzi o takiego typu zadania? https://matematykaszkolna.pl/strona/1580.html
20 gru 23:26
iteRacj@: bardziej to https://matematykaszkolna.pl/strona/1604.html bo tu jest nierówność
20 gru 23:33
Beata: Tak, ale Nick napisał, że najpierw powinnam ogarnąć równania, bo nierówności się na tym opierają
20 gru 23:37
Nick: Tak, Beato, najlepiej zacząć od tego typu zadań. Warto poćwiczyć najprostsze, aby później pójść wyżej emotka Zobaczysz, że chwila i ta nierówność u góry będzie prosta.
20 gru 23:42
Beata: Okej. Dzisiaj tego nie pojmę w 100%, bardziej w 50%, bo po prostu nie dam rady, ale po świętach będę miała z tego sprawdzian, więc wtedy do tego porządnie przysiądę
20 gru 23:52
Janek191: rysunek
 2 
sin x <

2 
Wykres funkcji y = sin x ma leżeć pod wykresem funkcji y = 0,52 Z wykresu odczytujemy, że
 π 3 
x ∊< 0+ 2π*k,

+ 2π*k)∪ (

π +2π*k , 2π+ 2π* k >
 4 4 
 π 
x1 =

≈ 0,8
 4 
 3 
x2 =

π ≈ 2,35