Wielomiany
Ukosnik: Wyznacz wartość parametru a, dla której reszta z dzielenia wielomianu:
| | 1 | |
w(x)= x3 − 37ax + x − |
| a2 +3 przez dwumian q(x)= x+2 przyjmuje największą wartość? |
| | 8 | |
Całe zadanie mi wychodzi dobrze do momentu, kiedy mam równanie kwadratowe z a; potem liczę q,
ale odpowiedź jest taka, jak po wyliczeniu p i nie mam pojęcia dlaczego
20 gru 22:27
mk: Wydaje mi się, że wystarczy wyliczyć p i to już jest właściwa odpowiedz.
20 gru 22:49
iteRacj@: czy W(x) jest prawidłowo przepisane? tzn. nie ma tam składnika z x2?
20 gru 22:51
iteRacj@:
reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez Q(x)= x+2 jest równa W(−2)
więc
| | 1 | | 1 | |
W(−2) = (−2)3 − 37a(−2) + (−2) − |
| a2 +3 = − |
| a2+74a−7 |
| | 8 | | 8 | |
czyli reszta z dzielenia w zależności od parametru a wygląda tak
teraz znajdż największą wartość tej funkcji
20 gru 22:57
iteRacj@:
pytanie dotyczy wartości parametru, dla której funkcja osiągnie największą wartość,
czyli masz obliczyć wartość p
q trzeba by liczyć, gdyby pytano jaka jest ta największą wartość
20 gru 23:00
iteRacj@: jeśli p i q to współrzędne wierzchołka wykresu f(a), bo to wcześniej nie było wyjaśnione
20 gru 23:02
Ukosnik: Rzeczywiście, nie zrozumiałem polecenia. Dzięki za pomoc ; d
20 gru 23:10