logarytmy
Olka: Obliczyć wartość wyrażenia
B= 100 log 4√4
2 lut 21:54
Godzio:
B = 100log4√4 = log4100/4 = log425 = log250
B10 = 250
B10 = 250 / 10√
B = 25 = 32
2 lut 22:33
Julek:
ojj Godzio, Godzio...
logarytmy Ci się kłaniają... albo mi ?

B = log
10 4
25
10
B = 4
25
Niestety, ale nie mam pomysłu na to równanie
3 lut 01:22
Julek:
może ktoś z was ma pomysł ?
3 lut 01:27
Julek:
3 lut 01:31
Eta:
to nie jest równanie

B= 50 log2
3 lut 01:32
Eta:
log2≈0,3010
B≈50*0,3010 ≈15,05
3 lut 01:35
Julek:
To nie jest równanie ?
10
B = 4
25
Eto, to co napisałaś jest oczywiste, więc i tak mi nie pomogłaś
3 lut 01:37
Julek:
yhymm, dziękuje za odpowiedź

Czyli tego typu zadanie/jego cześć raczej nie powinno się znaleźć na maturze przez konieczność
wykorzystania funkcji logarytmu na kalkulatorze ?
3 lut 01:39
Godzio: a to jednak moja pomyłka, coś mi się pomieszało
3 lut 02:01
Eta:
Godzio 
W pierwszej linijce już miałeś odp:
log2
50= 50 log2
Pora spać

Dobranoc
3 lut 02:47