sinx | ||
Opierajac sie na wzorze cos(2)= cos2x−sin2x oraz na tym ze limx→0 | =1 wykazac ze | |
x |
1−cosx | 1 | |||
limx→0 | = | |||
x2 | 2 |
2sin(x/2)*sin(x/2) | 1 | |||
limx→0 | =...= | |||
4*(x/2)*(x/2) | 2 |
1−cos2x | 1 | sin x | ||||
... = | = | ( | )2 →1/2 | |||
x2(1+cos x) | 1+cos x | x |
1−cosx |
| ||||||||||||
lim x→0 | = lim x→0 | ||||||||||||
x2 | x2 |
1 | ||
Nieskonczenie malą sin2(x/2) mozemy zastapic rownowazna jej wielkoscia ( | x})2 | |
2 |
1−cosx |
| 1 | |||||||||||||
lim x→0 | =lim x→0 | = | |||||||||||||
x2 | x2 | 4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |