Wektory, uzasadnij
asia: O dwoch niezerowych wektorach u i v wiadomo, że |u+v|=|u|+|v| i |v|=2|u|. Czy może zachodzić
równość u=−1/2v. Odpowiedź uzasadnij . Czy może ktoś mi pomóc. Kompletnie nie rozumiem a
jutro sprawdzian z wektorow.
20 gru 20:06
jc: Zobaczysz, jak podstawisz.
20 gru 20:49
PW: Trudno pomóc, gdy nie wiadomo jakimi pojęciami można operować.
Czy było pojęcie iloczynu skalarnego dwóch wektorów zdefiniowanego jako iloczyn ich długości i
kosinusa kąta między nimi?
20 gru 20:55
jc:
v=−2u (bez ułamków będzie łatwiej).
Druga równość zachodzi, |v| = |−2u|=2|u|.
A teraz pierwsza równość.
P=|u|+|v| = 3|u|
L=|u+v|=|−u|=|u|
Jeśli u≠0, to |u|≠0 i L≠P.
20 gru 21:01