Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
Michał: Korzystając z granic podstawowych wyrażeń nieoznaczonych obliczyć:
lim x→9 sin(x−9)sqrt(x)−3
20 gru 19:44
Janek191:
Napisz ułamek za pomocą litery U
20 gru 19:46
20 gru 19:49
jc: Pomnóż i podziel przez √x + 3.
20 gru 19:58
Janek191:
| | sin ( x − 9) | |
f(x) = |
| *( √x + 3) |
| | x − 9 | |
więc
lim f(x) = 1*(
√9 + 3) = 6
x→9
20 gru 20:03
Michał: i co dalej?
20 gru 20:05
Michał: z kalkulatora granic, powinno wyjść 0
20 gru 20:05
Janek191:
To już koniec
20 gru 20:06
Michał: | | sinx | |
we wzorze jest ze lim wtedy |
| =1 |
| | x | |
x→9
20 gru 20:08
Janek191:
20 gru 20:08
Michał: * lim x→0
20 gru 20:08
Janek191:
x → 9 to x − 9 → 0
Wtedy
20 gru 20:10
Michał: ok, dziękuje za pomoc
20 gru 20:11