Wyznacz podane wyrażenia
Miro: Wzory Viet`a : ax2+bx+c=0, gdzie a≠0, (delta)≥
1/x12 + 1/x22
Wyjaśni ktoś jak to się robi ?
20 gru 18:55
PW: | 1 | | 1 | | x22+x12 | | (x1+x2)2−2x1x2 | |
| + |
| = |
| = |
| |
| x12 | | x22 | | x12x22 | | (x1x2)2 | |
20 gru 19:00
Nick: | | x22 + x12 | | (x1 + x2)2 − 2x1x2 | |
Prawa strona: |
| ⇒ |
| |
| | x12 * x22 | | x1x2*x1x2 | |
Reszta nie powinna być problemem. Sztuczka polega na tym, że dodajesz i odejmujesz tyle samo
tak, aby zwinąć to w kwadrat sumy i iloczyny
20 gru 19:01
Nick: I w zasadzie każde zadanie ze wzorami Viet'a w szkole średniej się tak robi.
20 gru 19:02
Miro: Aaa dobra dzięki, nie odejmowałem tego przy zwijaniu
20 gru 19:07