matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja wykładnicza
Pati:
1
1
Rozwiąż nierówność : (
)
x
− 2 (
)
x
− 8 > 0 Niby wykonałam zadanie ale nie jestem
4
2
przekonana, czy jest ono poprawnie zrobione , otrzymałam takie rozwiązanie: x∊(−
∞
, 3). Proszę bardzo o pomoc
2 lut 21:49
Julek:
1
1
2x
− 2
x
− 8 > 0
2
2
1
t=
x
∧ t > 0
2
t
2
− 2t − 8 > 0 Δ=36=6
2
2+6
t
1
=
= 4 ∊D
2
2−6
t
2
=
= −2 ∉D
2
1
x
= 4 ⇔ x= −2
2
x∊ (−∞; − 2)
2 lut 23:27