wielomiany
jarooo: Wyznacz resztęz dzielenia wielomianu w przez trójmian p(x) = x2 − 4x − 5, wiedząc, że liczba 5
jest pierwiastkiem wielomianu w oraz w(−1) = 6.
20 gru 18:13
Eta:
Reszta z dzielenia jest wielomianem stopnia co najwyżej pierwszego
czyli jest postaci R(x)=ax+b
zatem
W(5)=0 ⇒ 5a+b=0 /*(−1) ⇒ −5a−b=0
i W(−1)=6 ⇒ −a+b=6 i −a+b=6
+ −−−−−−−−−−
−6a=6 ⇒ a= −1 to b=5
R(x)= −x+5
==========
20 gru 18:23
jarooo: Nie rozumiem. Jest napisane, że 5 jet pierwiastkiem wielomianu, to dlaczego podstawiamy pod
resztę?
20 gru 18:44
Eta:
P(x)=x2−4x−5=(x−5)(x+1)
W(x)=P(x)*Q(x) +R(x) , R(x) =ax+b ( bo P(x) jest stopnia drugiego
W(x)=(x−5)(x+1)*Q(x)+ax+b
jeżeli liczba 5 jest pierwiastkiem W(x) to W(5)=0
zatem W(5)=(5−5)*(5+1)*Q(5)+a*5+b =0 ⇒ 5a+b=0
Z treści zadania : W(−1)= 6⇒ (−1−5)(−1+1)*Q(−1) +a*(−1)+b ⇒ −a+b=6
należy teraz rozwiązać układ równań
5a+b=0
i −a+b=6
..............
jasne? czy jeszcze nie?
20 gru 18:59
jarooo: Tak, już jasne
20 gru 19:47
Eta:
20 gru 19:53