Proste równania trygonometryczne.
matełs23: Rozwiąż równania:
cos 2x = cos x
sin x = sin 2x
π
tg 2x= tg( 3x− −− )
6
Proszę o wytłumaczenie.
20 gru 18:07
Jerzy:
Wskazówka: cos2x = cos2x − sin2x oraz sin2x = 1 − cos2x
20 gru 18:40
Eta:
1/ cos(2x)=cosx ⇒ 2x=x+2kπ v 2x= −x+2kπ
2/ podobnie
3/ też
20 gru 18:42
matełs23: a jak to się ma do wyniku 2kπ który jest w odpowiedziach? (przykład 1) ?
−−−
3
20 gru 19:28
Eta:
1/ kontynuuj
3x=2kπ lub x= 2kπ
20 gru 19:33
matełs23: Aa, juz rozumiem.
Dziękuje
20 gru 19:35