losowanie kul - urna - prawdopodobieństwo
fond: Z urny, w której jest 7 kul białych i 8 czarnych, losujemy kolejno bez zwracania dwie kule.
OBlicz prawdopodbieństwo że druga kula będzie biała, jeśli pierwsza kula jest
a) biała
b) czarna
odp a) 3/7 b) 1/2
20 gru 17:49
123: Masz 15 kul, wyciągasz jedną białą i zostaje 6 białych i 8 czarnych.
Wtedy kul białych jest 6 a wszystkich 14. Czyli 6/14 <=>3/7
20 gru 17:59
123: Masz 15 kul wyciągasz jedną czarną i zostaje 7 białych i 7 czarnych
Wtedy kul czarnych jest 7 a wszystkich 14. Czyli 7/14 <=> 1/2
20 gru 18:00
123: Te 14 to kule które pozostały w urnie po zabraniu jednej.
20 gru 18:00
Mila:
7B,8C
A− druga kula będzie biała
B− pierwsza kula jest biała
A∩B− Druga kula biała i pierwsza biała
| | |A∩B| | | 6*7 | | 3 | |
P(A/B)= |
| = |
| = |
| |
| | |B| | | 7*14 | | 7 | |
===================
C− pierwsza kula czarna
A∩C − pierwsza czarna i druga biała
===============
20 gru 18:05