ułamki podstawowka
Olek: Adam kupił 2 litry koli. Wypił 1/3, zaś z tego co zostało goście wypili 2/3. Ile zostało
napoju?
Czy ktoś mógłby mi rozwiązać te zadanie i podać przykładowe, gdzie trzeba będzie mnożyć ułamki,
bo nie wiem kiedy się mnoży, a kiedy odejmuje w zadaniach,,,,
20 gru 17:20
the foxi:
Były 2 litry
| | 1 | | 1 | | 2 | |
Adam wypił |
| tego, czyli 2* |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 1 | | 4 | |
Więc zostało 2− |
| =1 |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 4 | | 8 | |
Goście wypili |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 9 | |
| | 4 | | 8 | | 12 | | 8 | | 4 | |
Zatem zostało |
| − |
| litra coli, czyli |
| − |
| = |
| litra |
| | 3 | | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | |
20 gru 17:27