Logarytmy
Gibon: Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór punktów (x,y), dla których prawdziwa jest podana
rowność. Otrzymany zbiór przesuń o wektor u=[−2,1].
logy (x−1)2=2
D: y>0,y≠1,x>1
2logy (x−1)=2logyy
y=x−1 jedak ten wynik nie zgadza sie z odpowiedziami
Proszę o pomoc
20 gru 16:53
Mila:

y>0 i y≠1 i (x−1)≠0
log
y(x−1)
2=2⇔
y
2=(x−1)
2
y
2−(x−1)
2=0⇔
[y−(x−1)]*[y+x−1]=0
k: y=x−1 lub m: y=−x+1 i x,y∊D
u=[−2,1]
Możesz przesunąć półproste (niebieskie) o wektor u
Teraz zgadza się?
20 gru 17:39
Gibon: Tak zgadza się! Bardzo dziękuję
20 gru 18:10
Mila:
20 gru 18:18