Rozkład na czynniki
Nowy: W jaki sposób rozkładać na czynniki takie wyrażenia?
(x2+x−4)2−(x+5)2
(x+1)3−(x−1)3
(3x+4)2−4
w jaki sposób zrobić coś takiego?
jest jakiś inny sposób niż sprowadzanie tego do postaci ogólnej i później z powrotem z postaci
ogólnej liczenia miejsc zerowych?
czasami wychodzą z podobnych zadań wielomiany, w takim wypadku jeszcze stosuję twierdzenie
bezouta w celu znalezienia pierwiastka i dzielę wielomian przez pierwiastek, a później znowu
liczę miejsca zerowe z wyniku dzielenia.
20 gru 16:17
iteRacj@:
skorzystaj ze wzorów skróconego mnożenia: różnica kwadratów i różnica sześcianów
to najkrótszy sposób
20 gru 16:22
iteRacj@:
np.(3x+4)2−4 = (3x+4)2−22 = (3x+4−2)*(3x+4+2) = (3x+2)*(3x+6)
20 gru 16:27
Nowy: iteRacj@
co się stało z tą dwóją podniesioną do kwadratu?
jak wciągnąłeś ją w nawias w jeden z minusem, a drugi z plusem?
20 gru 16:31
iteRacj@: korzystam ze wzoru
a
2−b
2 = (a+b)*(a−b)
dwójka została od pierwszego wyrażenia odjęta, do drugiego dodana
w nic jej nie wciągałam, nie mam tyle siły
20 gru 16:34