równanie logarytmiczne
kolor:
log2 (x2−2) − 1/2 log2 (x−3)2 = 1
wyznaczyłem dziedzinę: D=(−∞;−2)u(2;3)u(3;+∞)
rozpisałem jako: log2 (x2−2) = log2 2 + log2 (x−3)
x2−2 = 2x−6
(x−2)2=0
x=2 i x nie należy do dziedziny zatem zbiór pusty
gdzie popełniłem błąd poniważ odpowiedź wynosi −4 i 2
20 gru 14:58
Jerzy:
Skąd masz: (x − 2)2 = 0 ?
20 gru 15:03
kolor: dobrze już jeden błąd widzę x2−2x+4= 0 ale delta wychodzi ujemna zatem coś jeszcze nie gra
20 gru 15:07
Jerzy:
| 1 | |
| log2(x − 3)2 = log2|x − 3| |
| 2 | |
20 gru 15:12
kolor: to może wygodniej przemnożyć przez 2 na początku aby pozbyć się ułamka?
20 gru 15:15
Jerzy:
Tak też możesz zrobić.
20 gru 15:30
Mila:
D:
x
2−2>0 i (x−3)≠0
x<
√2 lub x>
√2 i x≠3
| | 1 | |
log2(x2−2)− |
| *log2(x−3)2=1 ⇔ |
| | 2 | |
log
2(x
2−2)−log
2√(x−3)2=1
log
2(x
2−2)−log
2|x−3|=log
2(2)
x
2−2=2*|x−3|
1) x>3
x
2−2=2(x−3)
x
2−2−2x+6=0
x
2−2x+4=0
Δ<0 brak rozwiązań.
2) x<3
x
2−2=2*(−x+3)
x
2+2x−8=0
Δ=36
x=−4∊D lub x=2∊D
odp
x∊{−4,2}
20 gru 16:42