równania
Tomasz: Rozwiąż równania:
7*3(x+1)+4*5(x+2)=3(x+4) (w tym przykłądzie nawiasy to potęgi)
log4(log3(log2x))=0
20 gru 12:28
Jerzy:
1)
| | 100 | | 3x | |
7*3x*3 + 4*5x*25 = 3x*81 ⇔ 100*5x = 603x ⇔ |
| = |
| |
| | 60 | | 5x | |
| | 5 | | 3 | | 3 | | 3 | |
⇔ |
| = ( |
| )x ⇔ ( |
| )−1 = ( |
| )x |
| | 3 | | 5 | | 5 | | 5 | |
20 gru 12:35
Jerzy:
2)
.. ⇔ log3(log2x) = 1 ⇔ log2x = 3 ⇔ x = 23 ⇔ x = 8
20 gru 12:36
Tomasz: Nie rozumiem pierwszego rozwiązania
20 gru 12:53
Jerzy:
A konkretniej , czego ?
20 gru 12:54
Tomasz: w jaki sposób otrzymałeś 100*5x = 603x
20 gru 12:56
Jerzy:
21*3x + 100*5x = 81*3x ⇔ 100*5x = 81*3x − 21*33 ⇔ 100*5x = 60*3x
20 gru 12:58
Jerzy:
.... literówka: .. 100*5x = 81*3x − 21*3x = 60*3x
20 gru 13:00
Tomasz: no jak Ty mogłeś w mnożeniu odjąć od 81 21

?
20 gru 13:04
Jerzy:
81*3
x − 21*3
x = 3
x*(81 − 21) = 3
x*60
81

− 21

= 60
20 gru 13:06
Tomasz: aaaaaaaaa juz czaje
20 gru 13:07