liczby wymierne
JJ: | | 3 | | x | |
rozwiąż równanie: 1+ |
| = |
| |
| | x−2 | | x−2 | |
20 gru 11:20
Jerzy:
Co byś proponował/ała ?
20 gru 11:20
JJ: | | x | |
no ja bym najpierw przeniósł |
| na lewo, następnie znalazł wspólny mianownik |
| | x−2 | |
ale nie wiem co zrobić z tą jedynką na przodzie xd
20 gru 11:22
Jerzy:
Założenie: x − 2 ≠ 0 ⇔ x ≠ 2
Teraz pomnóż obustronnie przez: x − 2
20 gru 11:23
JJ: ale nie, mianownik jest taki sam
20 gru 11:23
JJ: sorki, mam jakieś lagi nie wiem dlaczego. zaraz pomnożę
20 gru 11:24
JJ: no jak pomnożę obustronnie przez x−2 to mi wychodzi x−2+3=x
20 gru 11:27
Jerzy:
I co dalej ?
20 gru 11:27
JJ: no i przeniosę x na lewo i zostanie mi 1

i to już jest to rozwiązanie?
20 gru 11:29
Jerzy:
Mamy: 1 = 0 , a to jest równanie sprzeczne, czyli równanie wyjściowe nie ma rozwiazań.
20 gru 11:30
JJ: aaaa no to juz rozumiem, dziękuję

a mógłbyś mi sprawdzić takie jedno zadanie
czy dobrze liczę?
20 gru 11:32
Jerzy:
Wrzucaj.
20 gru 11:33
JJ: | 1(2−8x) + x(4x−1) | | 4x2 − 9x + 2 | |
| = |
| dobrze robię? |
| (4x−1)(2−8x) | | −32x2 + 16x − 2 | |
20 gru 11:37
Janek191:
2 − 8 x = − 2*(4 x − 1)
20 gru 11:41
JJ: nie wiem jak to zrobić
20 gru 11:45
Jerzy:
Dalej:
| | 1 | | x | |
... ⇔ |
| − |
| + 1 = 0 |
| | 4x − 1 | | 2(4x −1) | |
teraz pomnóż obustronnie przez: 2(4x − 1)
20 gru 11:51
JJ: 2x+3 = 0?
20 gru 11:55
JJ: i x=−32
20 gru 11:55
JJ: ?
20 gru 11:55
Jerzy:
Patrz: 11:51
20 gru 11:58
JJ: x=−1?
20 gru 12:01
JJ: no jeżeli pomnożę obustronnie przez 2(4x−1) to x mi wychodzi −1
20 gru 12:02
Jerzy:
Źle.
Po pomnożeniu mamy: 2 − x + 2(4x − 1) = 0 ... teraz dokończ.
20 gru 12:04
JJ: 2−x+8x−2=0
7x=0
x=0
20 gru 12:07
Jerzy:
Tak.
20 gru 12:07