bardzo trudne
Maciek:
Dany jest trójkąt równoramienny ABC o podstawie |AB|=2a i kątach przy podstawie równych α
Na ramionach tego trójkąta zbudowano dwa trójkąty równoramienne AEC i BFC
o podstawach które są ramionami trójkąta ABC
Kąty przy podstawach tych trójkątów są równe α/2
Wiedząc,że suma pól tych trójkątów jest dwa razy większa od pola trójkąta ABC
wyznacz wartość cosiusa kąta α
Pomoże ktoś bardzo proszę
20 gru 00:22
Eta:

1/ poprawny rysunek zgodny z treścią zadania
| | 1 | | c2 | | 1 | |
P(AEC)=P(BFC)= |
| c*c*sin(180o−α)= |
| sinα i P(ABC)= |
| *2a*2b*sinα=2absinα |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
z treści zadania
| | b | | b | | α | |
c2sinα=absinα ⇒ c2=ab / :c ≠0 ⇒ c= a |
| i w ΔASE |
| = cos |
| |
| | c | | c | | 2 | |
| | α | | α | | c2 | | α | |
to c= a*cos |
| ⇒ c2=a2cos2 |
| to b= |
| ⇒ b=a*cos2 |
| |
| | 2 | | 2 | | a | | 2 | |
| | a | | α | |
W ΔADC cosα= |
| ⇒ a=2b*cosα ⇒ a=2acos2 |
| *cosα /:a≠0 |
| | 2b | | 2 | |
| | α | |
ze znanej tożsamości 2cos2 |
| =1+cosα |
| | 2 | |
otrzymujemy:
(1+cosα)*cosα=1 ⇒ cos
2α+cosα−1=0 Δ=......................... i cosα>0
=============
20 gru 00:52
Mila:
Maciek, jak zwykle popatrzy za trzy dni.
20 gru 15:05
Maciek:
Eta bardzo, bardzo dziękuję
20 gru 17:08
Mila:
No i pięknie.
20 gru 17:11